banner3

La Cuina libanesa té els seus orígens en les albors de l’Era Fenícia “l’antic Líban”, fa més de quatre mil anys. El Líban, durant la història, va ser una cruïlla de civilitzacions per la seva situació geogràfica al cor de l’antic món, el punt mig entre orient i occident, i entre els tres antics continents. El pas d’aquestes civilitzacions pel país (Cananeus, Egipcis, Grecs, Romans, Creuats, Turcs, Anglesos i Francesos entre d’altres… ) van deixar les seves empremtes en la cultura, en les tradicions, en l’estil de vida dels libanesos i per descomptat, en la seva gastronomia.

La cuina libanesa actual, coneguda a nivell mundial, és considerada una de les cuines més saludables, una part essencial de la dieta mediterrània. L’oli d’oliva, el suc de llimona, la pasta de sèsam, l’all, la ceba i el coriandre s’utilitzen sovint per ressaltar els sabors dels plats. La frescor dels ingredients és essencial per elaborar un bon plat libanès.

La Mezze libanesa és la forma atractiva de presentar una gran varietat d’entrants a la taula, aportant olors i colors, acompanyats d’un bon Arak, la beguda nacional libanesa; és un licor de raïm destil·lat amb anís de més de 50 graus, indispensable en la Mezze. Després dels entrants, se serveixen els plats principals, que generalment són rostits de carn o peix.

Una altra beguda històrica i tradicional al Líban és el seu vi, que madura a les caves dels monestirs de l’antic Líban, heretades de l’època romana. La difusió de la cultura del vi en el Mediterrani va ser resultat del comerç dels fenicis de l’antic Líban, Fenícia.

Al final de la Mezze, s’ofereixen fruites fresques amb una varietat de postres típics acompanyats amb cafè libanès.

Alguns productes clau usats en la cuina libanesa i en Ksara:

Bulgur

Blat bullit, dessecat al sol i després partit, i separat el fi del gruixut. El Burgul fi s’utilitza en Tabule i en Kebbe, i el gruixut es cuina com l’arròs. Té més fibra i proteïna que l’arròs i conté nivells més alts de vitamines i minerals.

Sumac mòlt

Espècia versàtil, amb un sabor peculiar a llimona. Prové dels raïms d’un arbust silvestre. Cada raïm conté més de 200 boletes de 4 mm de diàmetre. Aquestes fruites tenen un os esfèric cobert d’una pell fina vellutada de color burdeus que és la que s’utilitza a la cuina libanesa. És un poderós antioxidant.

Tahini

Un condiment fet de pasta de sèsam torrat, utilitzat en diversos plats libanesos freds o calents. Excel·lent font d’Omega 3, ric en calci i proteïnes.

Tarator

Salsa de Tahini amanida.

Coriandre

Herba verda semblant al julivert amb una aroma peculiar que afegeix un gust extraordinari a diversos plats libanesos. A diferència del julivert, el coriandre sempre s’utilitza cuinat, i mai cru. El Coriandre és ric en vitamines A, C i K.

Laban

Un antic producte fenici de llet fermentada, que dóna lloc a un tipus de iogurt agre. De fet, la paraula “Líban” prové de la paraula fenícia “Libán” que significa iogurt blanc, ja que era l’única cosa que coneixien els fenicis per a descriure el blanc òptic dels pics nevats de la Muntanya del Líban. Segles més tard, els fenicis aporten l’alfabet, la navegació i el iogurt a Grècia entre d’altres.

Labneh

Laban deshidratat, amb una consistència espessa semblant al formatge fresc per a untar i un gust de crema agra. Conté proteïna de major densitat que el iogurt natural. És un aliment probiòtic.

Melassa de magrana

Concentrat de suc ​​de magrana que es confecciona a partir de les varietats àcides de la fruita que li donen un sabor dolç i lleugerament acidulat. S’utilitza en nombrosos plats salats per donar-los un toc d’acidesa. Té una alta concentració d’antioxidants (principalment tanins), com els beneficis que es troben en el vi.

Seitan

Succedani vegetarià de carn, fet de gluten de blat d’alt contingut en proteïnes. És suau i saborós, amb aspecte i textura similars als de la carn. Ksara és el primer restaurant libanès a Barcelona, en introduir el seitan en els plats tradicionals libanesos.

Fes una Reserva ara

Fes click aquí si vols reservar taula a Ksara

  • Català
  • Español
  • Français
  • English